Posvätili prvý gréckokatolícky chrám na sídlisku v Prešove

28.07.2003 Celý región

Nový gréckokatolícky chrám zasvätený blahoslavenému biskupovi-mučeníkovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi a postavený na Sídlisku III v Prešove posvätili v nedeľu 1...
Nový gréckokatolícky chrám zasvätený blahoslavenému biskupovi-mučeníkovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi a postavený na Sídlisku III v Prešove posvätili v nedeľu 13. júla t. r. Posviacku vykonal prešovský eparcha tejto cirkvi Ján Babjak. Ide o prvý svätostánok gréckokatolíkov na hociktorom z troch sídlisk v tomto meste.

Výstavba duchovného stánku s kapacitou 300 miest sa začala v máji 2002 a postavila ju stavebná firma zo Zlatých Moraviec. Hotový nie je ešte ikonostas.
Objekt v tvare osemuholníka navrhol architekt Juraj Osvald z Prešova. Ešte pred vyše 20 rokmi, keď projektoval výstavbu sídliska, nechal na ňom priestor na výstavbu chrámu.

Po roku 1989 vybudovali na území gréckokatolíckej eparchie so sídlom v Prešove dovedna 22 nových kostolov. Nový prírastok na prešovskom sídlisku zakladá aj novú farnosť na území krajského mesta. Mal by v značnej miere pomôcť pastoračnej činnosti gréckokatolíckej cirkvi.
(jj)
 

Vyberte región